Despre alăptat – interviu cu Dr. Tudor Fornicu

Standard

Domnule doctor, țin să vă mulțumesc că acordați acest interviu blogului nostru. Foarte multe mămici și mulți tătici cititori ale blogului nostru sînt interesați de o alăptare naturală. Dar, cum se știe, alăptatul vine cu o serie de probleme cum ar fi, dau un exemplu, colicii intestinali. Cum putem contracara colicii intestinali la mămici?

Din experiența personală pot să spun că evitarea colicilor de către mămici se realizează printr-o alăptare corectă a acestora, dîndu-le suficient timp să tragă aer în piept înainte, evitînd astfel blocarea esofagului sau a căilor respiratorii. Ca să nu mai vorbim de efectele psihice. De aceea, trebuie stabilită o poziţie sui generis confortabilă a micuţei tocmai pentru a evita sufocarea de care ziceam mai sus, dar şi pentru a facilita mişcarea în voie a căpșorului. Se poate folosi o pernuță sau un wrap. Secretul este să nu li se facă foame, pentru că atunci trag mai cu sete, trag și aer și, din căte știm, aerul înghițit nu este bun. Air sucks, cum ar spune colegii mei americani. În Statele Unite ale Americii, cel puțin, există cazuri clinice.

Astă vară am fost în Feleac cu micuța. Nu aveam pernuță, dar aveam o tetieră care, cum bine știți, este mai tare. Prichindeaua a început să facă mofturi și, practic, a trebuit să o alăptez fără tetieră. Mărturisesc că nici poziţia tăticului nu era prea comodă, unul dintre reproşurile îngeraşului fiind că puţica e cam flască.

De multe ori, micuţele refuză alăptarea naturală, aşa că trebuie obişnuite cu delicateţe. Recomand trezirea lor dimineaţa prin apropierea tetinoiului de guriţă şi convigerea lor cu blîndeţe să se hrănească. Regulată sau neregulată, dar mai bine regulată, hrana trebuie să intre în obiceiul de zi cu zi al micuţei, alături de spălatul pe dinţi şi băiţa zilnică. Am întîlnit și cazuri clinice.

Revenind la colici, este programul de alăptare important?

Nu doar că este foarte important întru evitarea colicilor sau a deranjamentelor stomacale, dar totodată are rol în dezvoltarea armonioasă a porumbiţelor, reprezentînd o piatră de temelie în disciplina şi educaţia lor de viitor. Îngeraşul trebuie să ştie singur să ceară de mîncare şi, dacă se poate, la anumite ore. Este mai comod şi pentru tătic, deoarece nu îi perturbă prea tare programul zilnic. Mulți tătici sînt nevoiți să se perturbeze de cîteva ori pe zi, pentru că puțica e prea full. Am întîlnit cazuri în experiența mea clinică.

Pînă la ce vîrstă se recomandă alăptatul? Am cunoscut mămici care mai cereau puţică şi la 48 de anişori. E normal? E natural?

O alăptare potrivită care urmeaza regulile stabilite concură la dezvoltarea armonioasă, atât a trupului – prin acumularea de proteine, cât şi a minţii încă neîndeajuns de coapte. E normal la orice vîrstă. Am întîlnit cazuri de micuțe de 50 de ani care plesneau de sănătate în urma păpicăi, în ghilimele, dacă-mi permiteţi. Există cazuri clinice.

Nu există, însă, pericolul ca puţica să se rănească, în cazul îngeraşelor de 50 de ani, cărora, se ştie, le cresc primele protezuţe dentare? 

În aceste cazuri este de preferat îndepartarea protezuţei şi păstrarea acesteia într-un pahar cu apă rece pîna după alăptat. Este binecunoscut cazul alăptătorilor profesioniști care ajută consumatoarele din embientul lor să se hrănească mai bine prin îndepărtarea incisivilor acestora, în caz contrar există pericolul de a face bot de iepure. Există cazuri clinice.

Domnule doctor, ce facem atunci cînd sîntem, să zicem, în public. Eram odată la mănăstirea Poponeţ şi am văzut o mămică cum şi-a scos ţîţuca fără nici o jenă, chiar în biserică, pentru a-l alăpta pe micuţ. Eu, de pildă, sînt jenat într-o atare situaţie, chiar dacă îngeraşul începuse să plîngă lîngă mine “u-ţăăă, u-ţăăă!” 

Pe principiul dacă nu-şi permit toţi copiii portocale, nu primeşti nici tu, e bine să se evite hrănirea în biserică, pe stadion sau în sălile de şedinţă. Deşi,  à la rigueur, o mică excepţie n-a omorît pe nimeni. Cum spuneam, există cazuri clinice.

Eram odată în grădină. Personaje: eu, o mătuşă trecută bine de vîrsta a treia şi îngeraşul. Şi mătuşa mă întreabă, “Ascultă, nedormitule, tu nu ai de gînd să-i dai ăsteia mici şi un alt gen de alimentaţie? Cînd te hotărăşti să variezi?” Eu, să variez? zic. O las pe ea să varieze singură.

Compoziţia laptelui patern se schimbă considerabil de-a lungul zilei, în funcție de nevoile îngerașului, așa că trebuie să se respecte orarul de alăptare impus de producția de lapte așa cum ne este dat de la natură. Dacă, dimineața, acesta conține ingrediente care îi stimulează activitatea, pe timpul nopții ajută la un somn odihnitor, fără dureri de sciatică, fiere, dureri menstruale, de cap și alte afecțiuni specifice vîrstei micuței. Laptele de la tati, după cum probabil ştiţi, are 3 faze (colostru apos la început, lăptic intermediar după şi lapte gros “la cotorul pulii” ). Fiecare e bun pentru femeie, fiecare are rolul lui, iar proporţia lor e cea perfectă. În experiența mea clinică, am întîlnit nenumărate cazuri.

Care este relația dintre laptele patern și nutrienții esențiali?

Oamenii de știință au analizat opt mostre de lapte patern creat în diferite momente ale zilei, prin prisma concentraţiei de nucleotide (adenozină, guanozină, uridin sau bere), substanţe ce stimulează sau relaxează sistemul nervos central. Se poate explica clinic.

Există tot soiul de personaje înțepate care vin cu reproșuri de genul “vai, dragă, o să arăți ca o fulga în ochii odorului”. 

Aş da contraexemplul elevelor care debordeaza de energie pe scenă, în cluburi, în sălile de sport sau drumeții, tocmai datorită acestui minunat dar al naturii de care profita din plin. Dacă nu mă înșel, un astfel de program pilot a fost demarat la unul din liceele mari din Capitală. Acesta va fi urmat de programul bmw, elicopter, parașută. Există, am mai spus, cazuri clinice.

Vă mulţumim, domnule doctor Tudor Fornicu şi daţi-ne voie să vă mai invităm şi cu alte ocazii pe blogul nostru, de ce nu, chiar din perspectiva micuței.

Vă mulţumesc şi eu şi spor la alăptat!

Au consemnat nedormitul şi Ostap Bender.

16 responses »

Zi ceva, nu te uita ca proasta la mine

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s